Теми статей
Обрати теми

ПДВ за послугами для нерезидента і від нерезидента

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Для нерезидентських послуг ПКУ встановлені свої правила оподаткування. Визначальну роль тут відіграє місце їх постачання. Від того, де воно знаходиться (в Україні чи за межами її митної території), залежить, оподатковувати чи не оподатковувати надані нерезиденту/отримані від нерезидента послуги ПДВ. Розглянемо ПДВ-облік ЗЕД-послуг детальніше.

Дата виникнення ПДВ-зобов’язань

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). При цьому місце постачання послуг визначають за особливими правилами, встановленими ст. 186 ПКУ (див. статтю «Послуги у ЗЕД: як визначити місце постачання? » // «Податки & бухоблік», 2024, № 37).

На яку дату слід нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ?

Послуги для нерезидента. При наданні послуг нерезидентам з місцем постачання на митній території України податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ визначають у загальному порядку — за правилом першої події (п. 187.1 ПКУ). А отже, щодо таких послуг ПЗ з ПДВ виникають:

1) або на дату зарахування коштів від нерезидента на рахунок платника в банку, які надійшли як оплата послуг, що підлягають постачанню;

2) або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезиденту.

При цьому договірну вартість послуг у іноземній валюті перераховують у гривні за курсом НБУ на дату першої події — тобто на дату виникнення ПЗ (див. табл. 1).

Таблиця 1. Дата ПДВ-зобов’язання при наданні послуг нерезидентам

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі