Теми статей
Обрати теми

Експрес-накладна від «Нової пошти» без ТТН: які наслідки?

Децюра Сергій, податковий експерт
Доволі часто підприємства та ФОП доставляють свій товар клієнтам через Нову пошту. Документом, яким оформляється таке перевезення, є експрес-накладна, а не товарно-транспортна накладна. Тому багатьох юросіб та ФОП тривожить запитання: які можливі наслідки оформлення доставки товару клієнту саме на основі експрес-накладної? Відповідь на це запитання шукайте нижче.

Важливість ТТН

За сучасним визначенням ТТН (розд. 1 Правил № 363*) — це:

єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи;

один (!) із документів, що може використовуватися для списання та оприбуткування ТМЦ, складського, оперативного і бухгалтерського обліку.

* Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 № 363.

Отже, ТТН (у загальному випадку говорять про документ за формою № 1-ТН, наведеною в додатку 7 до Правил № 363) є основним документом на перевезення вантажів (п. 11.1 Правил № 363). А тому можна говорити, що ТТН є єдиним документом для підтвердження транспортних витрат, а ніяк не факту постачання/придбання товарів.

Про те, що сама по собі відсутність ТТН не повинна позбавляти підприємство права на витрати в сумі вартості проданих товарів, на сьогодні говорять і суди (див., наприклад, постанови ВСУ від 27.08.2020 у справі № 810/1870/16 та від 20.10.2022 у справі № 200/5836/19-а). Вони говорять, що:

1) Правила № 363 тільки визначають форму ТТН і встановлюють права, обов’язки та відповідальність власників автомобільного транспорту (перевізників), але не встановлюють правил податкового обліку;

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі