№36

Податки & бухоблік, травень, 2024/№ 36 Інші номери журналу ›
  • Чи обов’язково виписувати рахунки замовникам, якщо ви ФОП на ЄП? ФОП на єдиному податку (ЄП) без ПДВ надає послуги і отримує оплату виключно за IBAN-реквізитами рахунку (працює без РРО/ПРРО). Чи потрібні йому первинні документи на дохід? Якщо так, то які? Чи потрібно виписувати рахунки замовникам? Як довго їх зберігати? Про все це зараз і поговоримо.
  • Ремонт повністю замортизованого основного засобу: що в обліку? На підприємстві є автомобіль, який повністю замортизований (з нульовою залишковою вартістю). Підприємство провело досить дороговартісний ремонт цього автомобіля, але цей ремонт направлений на підтримання автомобіля в робочому стані. Чи можна витрати на ремонт віднести до поточних витрат (витрат звітного періоду)?
  • Пільги з місцевих податків для харків’ян: друге дихання Відповідне рішення щодо запровадження пільг було ухвалено 30 квітня на позачерговій сесії Харківської міськради (ХМР). Сьогодні стисло розглянемо основні його положення. Оскільки ні тексту, ні реквізитів цього рішення наразі немає, спиратимемось поки що на інформаційне повідомлення з офіційного сайта ХМР*. Щойно документ оприлюднять, проаналізуємо його більш предметно.
  • Клуб білого бізнесу, або Як платникам стати білими й пухнастими Автори законопроєкту № 11084* обіцяють таким платникам низку переваг, серед яких головна — мораторій на перевірки. Критики ж, навпаки, заявляють, що відбуватиметься погіршення бізнес-клімату в країні. Наведемо основні положення цього законопроєкту, який 24.04.2024 прийнятий у першому читанні (тобто поки що він ще залишається лише проєктом). А чи потрібно це вам, вирішуйте самі.
  • Експрес-накладна від «Нової пошти» без ТТН: які наслідки? Доволі часто підприємства та ФОП доставляють свій товар клієнтам через Нову пошту. Документом, яким оформляється таке перевезення, є експрес-накладна, а не товарно-транспортна накладна. Тому багатьох юросіб та ФОП тривожить запитання: які можливі наслідки оформлення доставки товару клієнту саме на основі експрес-накладної? Відповідь на це запитання шукайте нижче.
  • Поворотна фіндопомога не повернута в строк: облік пролонгації/прострочки ТОВ (веде облік за НП(С)БО) надало фізособі-засновнику поворотну фіндопомогу на рік. Але вона не була повернена в строк. Які наслідки будуть в обліку, якщо (1) заборгованість буде пролонгована ще на рік або (2) заборгованість не буде пролонгована, а залишиться простроченою.
  • Розрахунок кількості працівників: роз’яснює Держстат Лист Держстату від 18.05.2023 № 19.1.2-26/У-70-23/66
  • Продаж підприємством житлової нерухомості (квартири): бухоблік і прибуток Про ПДВ-наслідки продажу квартири юрособою — платником ПДВ ви вже знаєте зі статті «Продаж підприємством квартири: усі аспекти ПДВ-обліку» // «Податки & бухоблік», 2024, № 34. Наразі ж з’ясуємо, як у бухгалтерському обліку відобразити такі операції та чи будуть якісь різниці з податку на прибуток?
  • Фактичні «пальні» перевірки (ч. ІІ): наслідки і «запобіжники» У цій частині поговоримо про неприємні наслідки фактичних «пальних» перевірок. Окрім того, висловимо думки з деяких спірних питань, а також дамо поради тим, хто працює з пальним (зокрема, зберігає його) і може потрапити під такі перевірки. Початок теми див. у статті «Фактичні «пальні» перевірки (ч. І): що і як перевіряють» // «Податки & бухоблік», 2024, № 34.
  • Звільняється мобілізований: питання виплати компенсації Працівник підприємства був мобілізований з 1 березня 2022 року. До 19 липня 2022 року за ним зберігався середній заробіток. 26 січня 2024 року він звільнився, проте компенсацію за невикористану щорічну основну відпустку йому не було виплачено. За який період треба виплатити відпускну компенсацію? Як обчислити компенсацію, якщо останній раз працівник отримував виплати у липні 2022 року?
  • Рахуємо МПЗ у звітних деклараціях із сільгоспЄП За матеріалами БЗ 108.02.08
  • Що буде у травні 2024 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі